Första ledaren

Första ledaren

Här är min första ledare i tidningen Frihet:

Chock. Smärta. Sorg. 22 juli 2011 förändrade allt. Massakern på Utöya var mer än en ensam dåres irrdåd, det var i själva verket en dolkstöt i socialdemokratins mellangärde. Att europeisk extremhöger uppenbarligen ser summan av progressiva aktivister som sin främsta fiende är förstås skrämmande för politiskt aktiva, oavsett partifärg. Samtidigt är det hedrande för alla de som sympatiserar med de progressiva idéer som är socialdemokratins signum. Händelserna på Utöya är en viktig signal om samtiden, om ett politiskt samtal som förskjutits och grumlats. Nu behövs partier, människor och organisationer som förmår formulera alternativ till intoleransens enfald och mörker.

Varje tid kräver sina idéer och varje generation bär ansvaret för att formulera sitt tankegods för framtiden. Aldrig tidigare har det känts mer angeläget än nu. För det händer någonting i Sverige. Successivt förflyttas det politiska samtalet, från att handla om gemensamma välfärdsprojekt till särlösningar och intressepolitik. På samma sätt som Moderaterna tvingades anpassa sig till tidigare socialdemokratiska regeringar är det i dag Socialdemokraterna som ängsligt diskuterar politik på regeringens villkor. Som hoppas på att Reinfeldts och Borgs misslyckanden ska räcka för att knipa en majoritet av rösterna vid nästa val. Det räcker inte. Den vänstra tårtbiten i politiken kan aldrig vinna mark på andras misslyckanden. Möjligen ett och annat val, kortsiktiga segrar och voteringar – men det krävs mer än så. Utan en sjudande idégryta och hållbara svar förblir oppositionen inte mycket mer än ett sömnigt andrahandsval, en eftertanke när allt annat skitit sig. Och vad är det värt i slutändan?

Frustrationen över en kluven samtid är stor. Vilka svar har socialdemokratin på en ekonomisk globalisering som inte följts av en politisk? På en fastnaglad arbetslöshet bland unga som tycks orubblig? Och hur kan vänstern stå svarslös samtidigt som börserna svänger som ett klezmerband? Behovet av en röst som formulerar en sammanhängande vision med resonans hos breda samhällsgrupper är kritiskt. När världen blöder och Europas huvudstäder står i brand behövs partier och språkrör som ersätter desperation, cynism och våld med mening och innehåll. Som håller ihop när andra splittrar. Alltför ofta underskattar partistrateger människors bedömningsförmåga. Enstaka utspel är sällan vad som avgör var sympatierna så småningom landar. Skiljelinjen mellan strategi och populism blir i slutändan försvinnande tunn. Det räcker inte med att prata om barnfattigdom, växande klyftor eller arbetslöshet utan att också ha ett paket av lösningar för alla delar av samhället. Politiken får aldrig reduceras till en marknadsundersökning, där enögda plakatbudskap slipar bort idéernas tyngd och bärighet och lämnar fritt spelrum för högerns luftslott och förenklingar.

Den långsiktiga vinnaren i politiken är den kraft som kan fungera som en idépolitisk katalysator som knyter samman olika delar av samhället för att finna hållbara svar på kluriga frågor. Svensk välfärd vann stöd genom en bred koalition av arbetare, tjänstemän, akademiker, forskare och företagare. En kompis sade en gång till mig att det inte nödvändigtvis är befintliga partimedlemmar som sitter på svar, utan alla de människor som sympatiserar men inte väljer att engagera sig. Det är i deras invändningar och förslag som den otappade potentialen finns. Antingen lyssnar man på lojala förstamajtågare och förblir en krympande rörelse, eller så hittar man nya sätt att vinna stöd och förändra samhället, resonerade han. I dag är det hög tid för politiska partier att inse att det är dags att vända sig utåt, förnya beslutsmodeller och knyta unga forskare, debattörer och opinionsbildare till sig för att bryta ny mark, bortom nästa val.

PS! Det här är mitt första nummer av Frihet som ny chefredaktör. Jag ser fram emot att få vara med och utveckla tidningen tillsammans med redaktion och läsare. Mitt löfte till dig: vi ska göra vårt bästa för att leverera välskrivna, brännande och intresseväckande texter för en samhällsintresserad publik.

 

Intressant om , , , , ,